Mouwlengte wijzigen

Sommige lentepatroontjes zouden zich in de koudere maanden ook echt wel lenen. Het probleem is dikwijls dat deze patronen dikwijls korte mouwen hebben.

Omdat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om mouwen van een patroon te verlengen, stelde ik hieronder een eenvoudige  werkwijze op.
 
Je start eerst door het oorspronkelijke mouwpatroon over te nemen op patroonpapier:
Meet de rechte lijn van het oorspronkelijke patroon, en trek een lijn loodrecht op het middelpunt. 
Zorg dat de lengte van de lijn (aangeduid door de pijl op de figuur) even lang is als de gewenste mouwlengte (van pols tot schouder). 
 
Opmerking: als je oorspronkelijke patroon, een patroon inclusief naadwaarden is, moet je voor de lengte van de mouw ook een naadwaarde voorzien (vb. + 1cm).
 
Gewenste lengte van de mouw
Meet de breedte van de pols. Gebruik een iets ruimere waarde dan de opgemeten waarde (tenzij het patroon heel erg moet aansluiten ter hoogte van de pols).
 
Trek een lijn loodrecht op de eerder getrokken lijn. De lijn moet de lengte hebben van de polsbreedte. Zorg dat de lijn mooi gecentreerd ligt.
 
Opmerking: als je oorspronkelijke patroon, een patroon is inclusief naadwaarden, moet je ook voor de polsbreedte, aan beide kanten, een naadwaarde voorzien (vb.+ 2x1cm).
 
 
 

Verbind nu de uiteinden met elkaar en je aangepaste mouwpatroon is klaar!

 

0 Comments

  • Iris Rossaert

    Dag Hannie, normaal kan je bij een tweedelige mouw op ongeveer dezelfde manier te werk gaan hoor. Je kan dan best eerst het bovendeel nemen en dat verlengen. Je neemt hiervoor het hoogste punt van de mouwkop en meet van daaruit de lengte die je wenst. Teken een punt op de gewenste lengte en trek door dat punt een lijn evenwijdig met de onderkant van de mouw. Kijk dan naar het aantal cm's dat je hierbij hebt bijgetekend en voeg evenveel cm's bij het onderste mouwdeel. Ik zou de mouw eerst eens in klad (in stukje laken ofzo) in elkaar steken, zo ben je zeker 😉 Veel succes!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *