Pompons en ruffles!!

Onlangs zag ik op instagram een post van Debora Sluis passeren. Zij toverde heel eenvoudige longsleeves om tot unieke exemplaren door aan de mouwtjes ruffles toe te voegen. Na het zien van haar post was ik direct geïnspireerd. 
 
Ik kocht onlangs diepblauwe tricot op een stoffenbeurs in het Bau-huis in Sint-Niklaas. Met deze ging ik voor dit project aan de slag.
 
 
Als basispatroon gebruikte ik het “Brooklyn sweater” patroon uit het Creatief magazine van Veritas (Nr. 5). Voor het maken van de rufflemouwtjes baseerde ik mij deels op de werkwijze die Debora beschreef in haar post.
 
Ik ging als volgt te werk:
 
Ik tekende twee halve ovalen, een grote en een kleine. Voor de grootte nam ik een lengte van 30 cm en een hoogte van 8 cm. Voor de kleine nam ik een lengte van 26 cm en een hoogte van 6 cm. De ovalen moeten een beetje spits uitlopen naar de uiteinden toe (hier kan je de ovalen vinden die ik gebruikte). Elke ovaal moet tweemaal uit de stof geknipt worden.
Vervolgens streek ik op het rechte deel van de mouwtjes een naadband van vlieseline. Dit is niet echt noodzakelijk, maar maakt het gemakkelijker om achteraf de rechte zijde om te zoomen. Een extra voordeel is dat het mouwtje door het gewicht van de vlieseline ook mooi hangt.

Nadat de naadband werd opgestreken, zoomde ik de rechte zijden om. Ik zoomde hen éénmaal om en naaide hen vast met een kleine zigzagsteek. Omdat er naadband onder de zoom zit, kan het in principe ook met een gewone steek worden vastgenaaid. 

In de volgende stap naaide ik de ovalen op elkaar (1 grote op 1 kleine). Hierbij is het belangrijk dat de centers van de twee ovalen op elkaar vallen en dat de kleine ovaal bovenaan ligt.

Naast de naad stikte ik twee rimpeldraden. Voor ik de mouwtjes rimpelde, spelde ik de ovalen met hun centrum op de schoudernaad. Ik spelde ook vier speldjes op 9 cm van de schoudernaad (zowel aan de voorzijde als aan de rugzijde). Op die manier markeerde ik tot waar de rufflemouwen moesten komen en zorgde ik ervoor dat de rufflemouwen vooraan en achteraan even lang zijn. Ik rimpel de mouwtjes dus over een lengte van 18 cm (9 cm vooraan en 9 cm achteraan).

Nadat de rufflemouwtjes werden vastgespeld en vastgestikt, kon ik de mouwen van het oorspronkelijk patroon bevestigen.

De kraag werkte ik initieel af zoals werd aangegeven in het patroon. Hiervoor gebruikte ik een boord van 5 cm die ik eerst dicht naaide en vervolgens dubbel plooide en vast naaide.

Omdat ik niet echt fan was van deze kraag, paste ik hem wat aan. Ik plooide de tricotboord dubbel om naar binnen en naaide hem vast met een tweelingnaald. 

Eerste maal omgeplooid
Tweede maal omgeplooid
Het resultaat…

Enkele dagen geleden maakte ik een heel eenvoudig rokje met donkerblauwe elastiek. Ideaal in combinatie met deze longsleeve.


Het rokje maakte ik zoals beschreven in de blog van Mina dotter. Als stof gebruikte ik een mintgroene katoen van “See you at six” die ik haalde uit ModecouponOm de longsleeve helemaal passend te maken bij het rokje, maakte ik drie pompons die ik op de t-shirt vastnaaide. De pompons kan je heel gemakkelijk maken met een vorkje, voor de werkwijze kan je hier kijken.


Bedankt voor je bezoekje!!


Basispatroon longsleeve: Veritas Creatief Magazine Nr. 5
Patroon ruffle mouwtjes: twee halve ovalen
Patroon rokje: geen patroon
Stof rokje: See you at six uit modecoupon
 

4 Comments

  • Maris

    Wat een supertof shirt! Als hobby naaister zou ik ook graag eenzelfde shirt voor mijn dochter naaien. Maar een en ander is me niet geheel duidelijk in het stuk van de ruffles.. welke stappen en zijdes aan elkaar moeten. Is er wellicht een filmpje van of kunt u me het nog iets meer toelichten? Alvast bedankt!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *