Borstneepaanpassing – Suzanne

Hoewel het nog frisjes is buiten, kunnen we langzaam beginnen te hopen op warmere en langere dagen. Het Suzanne patroon is daarvoor de perfecte keuze voor een zomerse look.

Een blogpost die al lange tijd op mijn to-do lijstje staat, is deze waarin ik jullie uitleg hoe je op een eenvoudige manier een borstneepaanpassing kunt doen. Deze aanpassing is overigens niet alleen van toepassing op het Suzanne patroon, maar kan in principe worden gebruikt voor elk patroon met een borstneep.

Veel patronen zijn namelijk ontworpen voor een kleinere cupmaat (A/B), inclusief het Suzanne patroon. Voor een grotere cupmaat is aanpassing van het patroon nodig.

Let op! Het feit dat je in confectiematen binnen een A- of B-cup valt, betekent niet automatisch dat dit voor elk patroon geldt! Meten is weten, ook als het gaat om de borstomvang 😉 Laten we daar eens mee beginnen!

Bepaling cupmaat

Bepaal de cupmaat met behulp van onderstaande stappen. Bij een cup groter dan B zijn enkele patroonaanpassingen nodig van het voorpand.

 1. Meet de borstomtrek (BO)
 2. Meet de bovenborst (BVBO)
 3. Bepaal het verschil tussen BO en BVBO deze waarde bepaalt de cupmaat:
 4. patroonaanpassingen

BO-BVBO = kleiner dan 5 cm: A of B cup

BO-BVBO = groter dan 5 cm: cup groter dan B –> patroonaanpassing nodig

Patroonaanpassingen

Stap 1: de maatkeuze

Bij een cup groter dan een B cup is de borstomtrek die de maat bepaalt de bovenborst + 5 cm (BVBO + 5 cm). Kijk in de maattabel welke maat overeenkomt met deze waarde.

Voorbeeld: BO 105 cm en BVBO 95 cm.

BVBO + 5 cm = 95 cm + 5 cm = 100 cm wat overeenkomt met maat 42.

Stap 2: Berekening borstneepaanpassing

Voor het aanpassen van het patroon aan de cupmaat moet de borstneepaanpassing berekend worden. Gebruik hiervoor onderstaande formule: (BO – BVBO – 5 cm )/2  in deze handleiding wordt dit de waarde x genoemd.

Voorbeeld: BO 105 cm, BVBO 95 cm

(BO – BVBO – 5 cm)/2 = (105 cm – 95 cm – 5 cm)/2 = 2,5 cm. De neep zal met 2,5 cm moeten aangepast worden.

Stap 3: Patroonaanpassing voorpand

Volg onderstaande werkwijze om het patroon aan te passen. In de figuren hieronder zal een neepaanpassing van 2,5 cm worden gebruikt zoals uitgerekend in het concrete voorbeeld.

 1. Teken het patroondeel van het voorpand over. Zorg er hierbij voor dat de neep mee wordt overgenomen.
 2. Teken een lijn doorheen het midden van de neep en laat deze ± 3 cm doorlopen (borstpunt).
 3. Teken een tweede lijn parallel met de stofrichting vertrekkende vanuit het borstpunt.
 4. Verdeel de hoogte van de oksel tot de schouder in 3 delen.
 5. Trek een lijn vertrekkende vanuit het borstpunt naar het punt in de armsopening dat snijdt met 1/3 van de hoogte tussen oksel en schouder (okselpunt).  
 6. Knip het patroon door op de verticale lijn (groen aangeduid op de figuur). Start onderaan met knippen en eindig net onder het okselpunt, zodat het patroon niet volledig doorgeknipt wordt.
 7. Knip het patroon door op de horizontale lijn (blauw aangeduid op de figuur). Start aan de zijnaad met knippen en eindig net voor het borstpunt, zodat het patroon niet volledig doorgeknipt wordt.
 8. Leg het patroondeel op een strook papier. Sper het patroon over de verticaal geknipte lijn open tot een afstand gelijk aan de neepaanpassing: waarde x (2,5 cm in het voorbeeld).
 9. Zorg dat de verticaal geknipte lijn evenwijdig blijft lopen met de stofrichting. Door ook ter hoogte van het borstpunt een afstand gelijk aan waarde x te houden, zal de borstneep automatisch ook opensperren. Plak het patroon vast op het onderliggend patroonpapier.
 10. Herteken de neep en pas de lengte van het patroon aan (rode lijnen op de figuur).  

Hieronder kunnen jullie enkele voorbeeldjes zien van dames die aan de slag gingen met deze aanpassing! Veel succes! Deel gerust jullie resultaten, ik ben alvast heel benieuwd!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *