Borduren op kleding

Op algemene vraag van jullie stel ik deze blogpost op. Het was heel leuk te zien dat mijn borduurwerkjes zo positief door jullie werden bevonden, dankjewel hiervoor!

Vooraleer ik verder ga, wil ik jullie zeggen dat ik absoluut geen expert ben! Het is zelf zo dat ik mijn borduurprojecten momenteel op 2 handen kan tellen. Wat ik jullie kan meegeven is hoe ik te werk ben gegaan en welke bronnen ik hiervoor heb gebruikt. Mijn excuses naar meer ervaren borduursters als mijn ‘technieken’ soms wat onhandig lijken, ook naar mijn kant zijn alle tips welkom ;-).

Keuze van het project

Voor ik start met borduren zelf, ga ik op zoek naar een project. Welk kledingstuk wil ik maken, welke stof ga ik hiervoor gebruiken, waar komt het borduursel dan op het afgewerkte stuk….

Wanneer je op kleding wilt borduren is het handig om dit project reeds in je hoofd te hebben. Waarom? Dat heeft vooral te maken met de lap stof die je nodig hebt en de positie van je borduursel op je kledingstuk.

Stof knippen en verstevigen

Voor het borduren op kleding knip ik de patroondelen nog niet uit de stof. Ik positioneer het patroondeel dat ik nodig heb voor mijn borduursel op de stof en knip dan een ruime rechthoek rond het patroondeel. Als je werkt met een borduurring (wat ik persoonlijk wel heel gemakkelijk vind), is het handig dat de rechthoek breder en hoger is dan de borduurring op die manier kan je de stof goed opspannen.

Voor bovenstaande Odeline wou ik het borduursel op het bovenstuk van de jurk . Mijn borduurring is 20 cm diameter. Mijn lap stof knipte ik 30 cm hoog.

Het voordeel van deze methode is dat je nog wat speling hebt met de positionering van je borduurwerk. Stel je hebt je borduurwerk per ongeluk wat schuin gemaakt, kan je de lap nog wat draaien om alsnog je patroondeel er uit te krijgen.

Het nadeel van deze methode is dat je wel wat stof verliest. Het is natuurlijk steeds een optie om eerst de stof te knippen en dan pas te borduren. Zorg hierbij wel dat het borduursel mooi gepositioneerd staat!

Verstevig indien nodig ook de te borduren regio met vlieseline. Wanneer je op double gauze borduurt is dit zeker aan te raden.

Keuze van de positie

Waar het borduursel terecht komt op je kledingstuk zal uiteraard afhangen van het project. Je kan een subtiel borduursel naaien op een hoekje kledingstuk zoals op onderstaande Louise top.

Je kan een meer opvallend borduursel zetten zoals op deze billie shirt.

Wanneer je op pinterest naar kleding-borduursel zoekt, vind je heel wat mooie, inspirerende foto’s!

Markeringen aanbrengen

Wellicht is het voor meer ervaren borduursters niet steeds nodig om markeringen aan te brengen op de stof. Ik heb echter zelf, als minder ervaren borduurster, ondervonden dat het aanbrengen van wat lijntjes en stipjes als leidraad echt wel een meerwaarde kan geven.

Ook met het aanbrengen van markeringen experimenteerde ik met verschillende methodes.

Ik verkies het gebruik van een frixion pen. Met deze pennen kan je de te borduren figuren rechtstreeks op de stof tekenen. Als je de stof warm maakt, door ze bijvoorbeeld te strijken, verdwijnt de inkt! Hiernaast hebben deze pennen een veel fijnere punt dan de meeste markeerstiften.

Wanneer de stof moeilijk te beschrijven is kan het gebruik van solufix vlieseline helpen. Je tekent het te borduren figuurtje op de vlieseline en plakt deze dan op de stof. Nadat je het figuurtje hebt geborduurd kan je de vlieseline met water wegwassen.

Borduursteken

Op het internet vind je een heel groot aanbod aan borduursjablonen waarin je kan vinden welke steken je moet gebruiken. Het borduren van bloemen is super leuk omdat je super veel kan variëren met steken. Ik ben volledig autodidact en leerde vooral borduren via instagram en youtube.

Mijn all time favorite borduurster is Diana Vingert. Ik volg haar instagram profiel al een tijdje en het staat echt vol met duidelijke filmpjes.

Ook op het instagram profiel van embroideryilove, knitdo, embroiderytutorials , koddi.store, …

Mijn favoriete steken

Een template/ sjabloon

Als afsluiter bezorg ik jullie graag ook nog de sjablonen die ik tekende voor mijn laatste borduurprojectje. Een project geïnspireerd op de mooie stoffen van Elvelyckan design. Je kan het hieronder gratis downloaden (#irismayflowers) ! Ik ben alvast benieuwd naar jullie borduurervaringen en alle tips zijn hieronder zeker welkom!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *